Сумка-холодильник – незамінна річ для поїздки на дачу або на пікнік. Можна добре заощадити, якщо зробити термосумку своїми руками.
Сумка-холодильник – це пристрій для збереження низької температури продуктів, що складається з теплоізоляційного матеріалу і акумуляторів холоду. Насправді таку штуку можна змайструвати, закупившись потрібними матеріалами, за півгодини. Якщо все зробити правильно, то продукти будуть залишатися холодними в такій сумці до 30 годин.
Влітку в ній будуть зберігатися прохолодними напої, і бутерброди не будуть псуватися від спеки. При бажанні можна зробити сумку для транспортування замаринованого шашлику на далекі відстані.
Комплектуючі для виготовлення сумки-холодильника
1. Перше, що нам потрібно, – сумка. Звичайна спортивна сумка. Її розміри можуть бути будь-якими, але, мабуть, не варто брати занадто громіздку. Якщо потрібно «заморозити» багато напоїв, то краще зробити дві поменше, ККД буде більше. Виходячи з розмірів сумки, будемо викроювати матеріал утеплювача.
2. Матеріал утеплювача – звичайний спінений фольгований поліетилен, який продається в рулонах в будь-якому будівельному супермаркеті. Коштує до 10 грн. за метр.
3. Скотч-фольга. Можна використовувати і звичайний, але цей ефективніше.
4. Акумулятори холоду. В якості акумуляторів, які будуть зберігати холод і передавати його продуктам, можна взяти пластикові пляшки або звичайну медичну грілку.
Майструємо сумку-холодильник своїми руками
Спочатку потрібно викроїти утеплювач у вигляді хреста. При цьому сторони паралелепіпеда, який ми проектуємо, повинні бути менше горловини сумки на 5 сантиметрів.
Стики можна з’єднати термоклеем, а зверху забезпечити герметичність алюмінієвим скотчем. При цьому блискуча сторона утеплювача повинна бути всередині.
Залишками утеплювача можна викласти дно і боки сумки, можна приклеїти їх до одержали термобокс, але так, щоб фольга була вже назовні. Таким чином утеплювач буде відбивати тепло, яке проникає ззовні і зберігати холод всередині.
Крім того, порожнечу в сумці можна заповнити поролоном або пінопластом. Їх видно не буде, але вони виконають функцію додаткових теплоізоляторів.
Акумулятори холоду (пляшки або грілки) потрібно заповнити сольовим розчином і заморозити в морозильній камері. Сольовий розчин готують так: на літр води береться 6 столових ложок повареної солі. Якщо використовуєте пластикові пляшки, то не потрібно їх заливати розчином під горлечко, має бути простір для розширення води, яка при перетворенні на лід збільшиться в об’ємі.
Перед поїздкою: правильно укладаємо продукти в сумку-холодильник
«Холодоелементи» потрібно розташувати так, щоб вони були один від одного на відстані 15 см. Продукти харчування й напої, які можна заморожувати, заморозьте.
Все, що укладаєте в сумку, завертайте в газету або пакувальний папір. Вони дадуть додаткову теплоізоляцію.
Бажано, щоб всі продукти лежали щільно один до одного, зверху накриваємо все папером і рушником.
Для надійності, поставивши сумку в автомобіль, загорніть її ковдрою або спальним мішком.