Як зробити мило своїми руками. Рецепт твердого мила.

de6209696699b7c201eb7de544affe8746

Щоб не нудьгувати і остаточно не впасти в зимову тугу і дочекатися весни, яка вже не за горами, можна зварити мило своїми руками. Шоколадно-кавове з корицею, медове, ванільно-полуничне … вранці так приємно прокидатися від улюбленого запаху. Створити мило досить просто, потрібно всього лише підготувати всі необхідні інгредієнти і змішати їх в потрібній пропорції.

Домашнє миловаріння на сьогоднішній день – дуже популярне хобі. Тисячі сайтів, блогів і форумів обговорюють рецепти, компоненти, аромати і форми мила, мільйони людей створюють його в домашніх умовах і отримують унікальні,  шматочки з чудовим запахом в подарунок.

515b4afd6515475ef87bdc907496007e9f

Мило ручної роботи виходить набагато дешевше покупного мила з магазинів «натуральної» косметики. Крім того, ви самі придумаєте дизайн і форму, додасте аромати, які подобаються. А це, погодьтеся, важливо. Тому не сумнівайтеся і творіть! І, можливо, домашнє миловаріння стане для вас чимось більшим, ніж просто хобі.

4451810f9ad5089ec25ed02ca42eb1824f

Необхідне обладнання:

  • Мікрохвильова піч
  • Жаростійкі скляні колби
  • Ніж, ложки
  • Обробна дошка
  • Форми для заливки мила.

245958ba5b893291a62dbf9b9476dc6131

Основні інгредієнти для створення мила:

  • Прозора мильна  основа (використовується для створення гарного ефекту прозорості)
  • Матова мильна основа
  • Харчовий барвник
  • Ароматизатори
  • Базові олії (оливкова олія або масло жожоба)
  • Прикраси (наприклад – кавові зерна, сухі квіти і рослини, дрібні іграшки)
  • Розпилювач зі спиртом.

679c3083dc6a2ed895e21fe1e56f5a93c4

Кілька слів про мильну основу. Це основний компонент, без якого жоден миловар не зможе створити красиве мило. Звичайно, можна спробувати приготувати основу самостійно, але це набагато складніше, і вимагає багато додаткових інгредієнтів. Мильна основа буває прозорою і матовою. До складу другої входить діоксид титану, який і надає основі білий колір. Прозора основа використовується для приготування мила з різноманітними візерунками, добавками, вкрапленнями. Біла основа незамінна для створення листкового мила, для отримання ніжних відтінків в однотонному милі.

bbb3881df72b99369470ae150d71ba37eb

Звертайте увагу на країну-виробника мильної основи. На нашому майстер класі ми будемо використовувати англійську мильну основу, яка вважається еталоном якості. Вона дуже пластична, легко ріжеться, добре піниться. Німецька мильна основа також славиться серед миловарів насамперед тим, що дозволяє отримати мило без повітряних бульбашок. Китайська мильна основа все ще «погано вивчений звір», але вона зарекомендувала себе не з кращого боку.

Робимо мило своїми руками

Отож, приступимо.

Підготуємо форми для заливки. Замість них можна використовувати різні пластикові тарілочки, стаканчики, контейнери. У кілька форм попередньо поміщаємо шматочки люфи.

7dd654ad811dfdbe043decb3dd3d2fa062

Одну з форм заповнюємо заготовками з матової мильної основи. Для цього відрізаємо від основи тонкі пластинки і зручуємо їх в рулони.

8c773039b63202904e6c230122d4a7ad14

19769be6aadf37dfe9b58c0cb31e9b341c

6affde75c083557755664f313796ae587d

У порожні форми можна покласти зерна кави, сухоцвіти, насіння, гілочки – все, що душі завгодно.

Нарізаємо прозору мильну основу кубиками, поміщаємо в скляну колбу. Ставимо в мікрохвильовку і нагріваємо. Тут основне правило – не допустити закипання.

a7c1b2f1f7eab04d5c72d2693e5da21c5a

Обов’язково використовуйте спеціальні основу і не намагайтеся розтопити дитяче мило – це загрожує небажаними наслідками.

У рідку основу додаємо барвник – 10-15 крапель, отдушку (у нас це оранжевий барвник і ароматизатор «бабл-гам») і оливкове масло.

b06fcbda73d170854f959c38786d638a98

6bfd42cef551cdd981224cb8e18eff1702

Барвниками також не варто зловживати, інакше мильна піна буде фарбуватися.

Обережно перемішуємо вміст колби і розливаємо по формах, заповнюючи їх до половини.

403cf145a706fdf61638e56a994a259eb3

Форму з білими рулончиками заповнюємо доверху. Заливати необхідно тонкою цівкою, але досить швидко.

Також наливаємо трохи розігрітої мильної основи на плоску кришку, наприклад, від пластикового контейнера – отриману таким чином пластину можна буде використовувати як прикраси.
21f2b4ef2e6355805f3c30943b0f7f9768

Якщо розігріте мило залишилося – його можна перетопити ще раз, при цьому воно не втратить своїх властивостей.

Після того як вміст формочок затвердіє, скроплюємо заготовки спиртом і робимо ножем сітку, щоб наступний шар прилягав якомога щільніше.

4b02c61b8dc8d109f7553ff470a3f8b850

На формах з люфою сітку можна не робити. Заготівлю з рулончиками витягаємо з форми – це мило вже готове.

Із застиглої плоскої пластини робимо рулончики для прикраси.

231a4dda5c915d48117ee7df2595287409

4706e600f78267513f8919edd5ba86bdcb

Далі розтоплюємо матову основу. Варто мати на увазі, що вона плавиться довше, ніж прозора.

Заливаємо форми. Якщо ви хочете отримати тришарове мило – залишаємо місце для наступного шару, якщо двошарове – заливаємо форми доверху.

dcc605fc5c5f05d94be62ce71a87b2bef4

Цікавого ефекту можна досягти, використовуючи техніку «мармурування». Для цього половину розігрітої основи змішуємо з барвником (у нас він смарагдовий).

bd0ff800e60a6dce499fe6e85626eda77b

Заливаємо в порожню форму одночасно білу і смарагдову основи.

a72d2c41d732908a0e86e6b6b7788edb54

Повністю залиті форми прикрашаємо зверху підготовленими квіточками.

06f5c31a124456a41b390c63f8fdfd9735

2e1d7af6e1156b76c24688402599399944

Знову розплавляємо прозору основу і фарбуємо її, не забуваючи додавати масло і ароматизатор.

7c2a02a2a3b53083e0e53211298c81f732

Заливаємо форми, що залишилися до верху. Через 30 – 40 хвилин ваше мило можна діставати з силіконової форми (якщо у вас пластикова форма, потрібно буде почекати 1-2 години).

2b310d56dadb7c51c36c58583677fc6e15

Як бачите – нічого складного. Осягнути основи миловаріння може будь хто. Імрповізіруйте з квітами, шарами, формами, домагаючись несподіваних і цікавих ефектів. Погодьтеся, дуже приємно користуватися милом, звареним своїми руками за власним рецептом. А дарувати його приємніше удвічі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.