Щоб не нудьгувати і остаточно не впасти в зимову тугу і дочекатися весни, яка вже не за горами, можна зварити мило своїми руками. Шоколадно-кавове з корицею, медове, ванільно-полуничне … вранці так приємно прокидатися від улюбленого запаху. Створити мило досить просто, потрібно всього лише підготувати всі необхідні інгредієнти і змішати їх в потрібній пропорції.
Домашнє миловаріння на сьогоднішній день – дуже популярне хобі. Тисячі сайтів, блогів і форумів обговорюють рецепти, компоненти, аромати і форми мила, мільйони людей створюють його в домашніх умовах і отримують унікальні, шматочки з чудовим запахом в подарунок.
Мило ручної роботи виходить набагато дешевше покупного мила з магазинів «натуральної» косметики. Крім того, ви самі придумаєте дизайн і форму, додасте аромати, які подобаються. А це, погодьтеся, важливо. Тому не сумнівайтеся і творіть! І, можливо, домашнє миловаріння стане для вас чимось більшим, ніж просто хобі.
Необхідне обладнання:
- Мікрохвильова піч
- Жаростійкі скляні колби
- Ніж, ложки
- Обробна дошка
- Форми для заливки мила.
Основні інгредієнти для створення мила:
- Прозора мильна основа (використовується для створення гарного ефекту прозорості)
- Матова мильна основа
- Харчовий барвник
- Ароматизатори
- Базові олії (оливкова олія або масло жожоба)
- Прикраси (наприклад – кавові зерна, сухі квіти і рослини, дрібні іграшки)
- Розпилювач зі спиртом.
Кілька слів про мильну основу. Це основний компонент, без якого жоден миловар не зможе створити красиве мило. Звичайно, можна спробувати приготувати основу самостійно, але це набагато складніше, і вимагає багато додаткових інгредієнтів. Мильна основа буває прозорою і матовою. До складу другої входить діоксид титану, який і надає основі білий колір. Прозора основа використовується для приготування мила з різноманітними візерунками, добавками, вкрапленнями. Біла основа незамінна для створення листкового мила, для отримання ніжних відтінків в однотонному милі.
Звертайте увагу на країну-виробника мильної основи. На нашому майстер класі ми будемо використовувати англійську мильну основу, яка вважається еталоном якості. Вона дуже пластична, легко ріжеться, добре піниться. Німецька мильна основа також славиться серед миловарів насамперед тим, що дозволяє отримати мило без повітряних бульбашок. Китайська мильна основа все ще «погано вивчений звір», але вона зарекомендувала себе не з кращого боку.
Робимо мило своїми руками
Отож, приступимо.
Підготуємо форми для заливки. Замість них можна використовувати різні пластикові тарілочки, стаканчики, контейнери. У кілька форм попередньо поміщаємо шматочки люфи.
Одну з форм заповнюємо заготовками з матової мильної основи. Для цього відрізаємо від основи тонкі пластинки і зручуємо їх в рулони.
У порожні форми можна покласти зерна кави, сухоцвіти, насіння, гілочки – все, що душі завгодно.
Нарізаємо прозору мильну основу кубиками, поміщаємо в скляну колбу. Ставимо в мікрохвильовку і нагріваємо. Тут основне правило – не допустити закипання.
Обов’язково використовуйте спеціальні основу і не намагайтеся розтопити дитяче мило – це загрожує небажаними наслідками.
У рідку основу додаємо барвник – 10-15 крапель, отдушку (у нас це оранжевий барвник і ароматизатор «бабл-гам») і оливкове масло.
Барвниками також не варто зловживати, інакше мильна піна буде фарбуватися.
Обережно перемішуємо вміст колби і розливаємо по формах, заповнюючи їх до половини.
Форму з білими рулончиками заповнюємо доверху. Заливати необхідно тонкою цівкою, але досить швидко.
Також наливаємо трохи розігрітої мильної основи на плоску кришку, наприклад, від пластикового контейнера – отриману таким чином пластину можна буде використовувати як прикраси.
Якщо розігріте мило залишилося – його можна перетопити ще раз, при цьому воно не втратить своїх властивостей.
Після того як вміст формочок затвердіє, скроплюємо заготовки спиртом і робимо ножем сітку, щоб наступний шар прилягав якомога щільніше.
На формах з люфою сітку можна не робити. Заготівлю з рулончиками витягаємо з форми – це мило вже готове.
Із застиглої плоскої пластини робимо рулончики для прикраси.
Далі розтоплюємо матову основу. Варто мати на увазі, що вона плавиться довше, ніж прозора.
Заливаємо форми. Якщо ви хочете отримати тришарове мило – залишаємо місце для наступного шару, якщо двошарове – заливаємо форми доверху.
Цікавого ефекту можна досягти, використовуючи техніку «мармурування». Для цього половину розігрітої основи змішуємо з барвником (у нас він смарагдовий).
Заливаємо в порожню форму одночасно білу і смарагдову основи.
Повністю залиті форми прикрашаємо зверху підготовленими квіточками.
Знову розплавляємо прозору основу і фарбуємо її, не забуваючи додавати масло і ароматизатор.
Заливаємо форми, що залишилися до верху. Через 30 – 40 хвилин ваше мило можна діставати з силіконової форми (якщо у вас пластикова форма, потрібно буде почекати 1-2 години).
Як бачите – нічого складного. Осягнути основи миловаріння може будь хто. Імрповізіруйте з квітами, шарами, формами, домагаючись несподіваних і цікавих ефектів. Погодьтеся, дуже приємно користуватися милом, звареним своїми руками за власним рецептом. А дарувати його приємніше удвічі!