Як правильно обрізати виноград

За легендою традиція обрізати виноград з’явилася ще багато століть назад через звичайного осла. Італійські виноградарі, які поставляли вино римлянам, помітили, що виноград, який погриз осів, став краще рости і плодоносити навіть краще ніж цілі міцні кущі. З тих пір стали обрізати лози винограду у всіх виноградниках. Зараз технологія обрізання винограду удосконалилася і дозволила отримувати ще більший урожай. У наш час навіть початківець садівник за допомогою правильного догляду за виноградними кущами здатний досягти чудових результатів.

Навчившись правильно обрізати молодий виноград, ви не тільки поліпшите обсяг врожаю, але і зміните смак і розмір ягід. Крім того, дана процедура полегшує збір ягід і догляд за плодоносними кущами, адже якщо виноградний кущ щороку не формувати, він здатний швидко розростатися на всі боки.

Навіщо потрібно обрізати виноград

Виноград, як і будь-яка інша рослина, має неконтрольовану силу зростання. Якщо не обрізати виноград, то він швидко розростеться і займе велику площу. При цьому якщо поблизу є дерева або стіни, він починає підніматися на них.

Після розпускання кожна брунька на виноградному черешку дає довгу гілку і плодову кисть. На одній лозі буває кілька десятків гілочок, тому виходить величезна кількість гілок і зав’язується багато кистей. Але ягоди на необрізаних винограді виходять дрібними, і весь урожай концентрується тільки на периферії. Так відбувається тому, що плодоносять тільки молоді гілки. Багаторічні лози плодоносити не можуть.

Обрізка прискорює процес дозрівання ягід, збільшує виноградну кисть і покращує якість ягід. За обрізаним кущем легше доглядати під час вегетації і простіше збирати урожай. У деяких випадках обрізка винограду підвищує стійкість рослини до холодів. А обмежена врожайність покращує ріст виноградних батогів, адже перевантажений кущ сприяє зниженню врожайності в наступному сезоні.

Коли потрібно обрізати виноград

коли обрізати виноград

Краще обрізати виноград восени. Особливо це стосується укривного винограду. При підготовці до зими, насамперед треба обрізати виноград, так як це допомагає більш якісно прикрити виноградники і захистити їх від морозів. Якщо виноград був обрізаний на зиму, то навесні догляд за такими кущами сильно полегшується. А до осені обрізаний виноград дає більші грона і ягоди.

Не рекомендується обрізати виноград навесні з тієї причини, що на кущі з працею гояться рани, і якщо обрізати лозу на самому початку сокоруху, то на кущі відразу ж з’являться «сльози». Тим самим ви не тільки не отримаєте хороший урожай, але і зможете погубити рослину. Можна спробувати обрізати молодий виноград на початку березня, коли температура повітря буде коливатися в районі +5 градусів. Але така обрізка може застосовуватися щодо саджанців, які були посаджені восени. Тепер розберемося, як правильно обрізати виноград влітку.

Літня обрізка винограду не є обрізанням в повному розумінні цього слова. Обрізають виноград в червні шляхом прищипування на кущах пагонів. Їх карбують, пасинкують і виламують непотрібні гілки. Така обрізка проводиться в якості профілактики деяких хвороб виноградних кущів, а також для збільшення світлопроникності і провітрювання. Все це в кінцевому підсумку сприяє кращому визріванню ягід. Знаючи, як обрізати виноград влітку після цвітіння, ви зможете збільшити приплив корисних мікроелементів до кистей, що сприятиме збільшенню плодів і зростання тих лоз, які залишені успадковує рік.

Як правильно обрізати виноград

як обрізати виноград

У перші два роки всі кущі винограду обрізаються однаково, незалежно від системи підв’язки і сорту. Якщо лоза активно почала зростати в перший рік і вже встигла дорости до нижнього дроту, її обов’язково потрібно зрізати. Якщо лоза розвивається помірно, і вам дуже хочеться щоб на другий рік з’явилася сильна плодова гілка, то потрібно обрізати виноград тільки по одній плодовій гілці.
Коли перша парость виноградної лози досягне верхньої дроту, обріжте її на 25 см вище металевої опори. Така обрізка дозволить збільшити зростання гілки і сформувати основний стовбур лози. При підв’язці намагайтеся не надто сильно затягувати лозу, щоб залишити їй вільний хід.

Щоб правильно обрізати виноград восени, в першу чергу подбайте про хороший інструмент. Секатор повинен бути чистим і добре заточеним. В цьому випадку вам не доведеться довго працювати над ранами.

Перед тим як обрізати виноградну лозу, визначіться з ціллю ваших дій: з яким сортом ви збираєтеся працювати, і яку форму винограду ви хочете отримати. Все цього повинно враховуватися при обрізанні. Якщо ви збираєтеся вкривати виноград на зиму, то слід залишати мінімальний штамб. Якщо зимівля передбачається без укриття, то штамб можна залишати в районі 1 метра.

У старого винограду обов’язково слід обрізати багаторічні гілки, так як на майбутній рік вони не будуть плодоносити. Якщо лоза вже зимувала 2 рази, немає ніякого сенсу її залишати на кущі. Рослина буде витрачати на неї сили, але при цьому не буде отримувати ніякої віддачі. Завжди залишайте тільки плодоносні лози, а решта прибирайте без жалю.

Перед тим як почати працювати секатором, визначіться, які ви лози будете залишати, а які видаляти. Далі слід визначити рівень обрізки основного рукава. Зазвичай основний рукав обрізають майже повністю – залишають тільки кілька плодоносних лоз і оду лозу заміщення. Як правило, на плодоношення залишають молоді лози, які виросли в поточному році. Такі лози повинні бути міцними і перебувати близько до штамбу.

Лінії зрізу можуть проходити в різних місцях. Багато садівників воліють зрізати через бруньку, інші роблять відступ на кілька сантиметрів. Зазвичай 2 бруньки нирки не плодоносять, тому потрібно завжди залишати не менше 8 цілих нирок при обрізанні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.